‘De impact van corona’

27 maart2020

De maatregelen tegen het coronavirus raken heel Nederland, dus ook onze verenigingen, leraren en alle tennissers, padelspelers en vrijwilligers. Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB vertelt over de impact van corona, over beleid, keuzes, solidariteit en thuis.

Wat een bizarre en heftige periode maken we met z’n allen mee. Iedereen in Nederland wordt geraakt door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus, en dus ook onze verenigingen, leraren en alle tennissers, padelspelers en vrijwilligers. Er kan niet getennist en gepadeld worden en dat is frustrerend. Gelukkig is er ook veel begrip voor de maatregelen, gezondheid gaat voor alles. 

Net als mijn 95 collega’s, werk ik nu ook thuis sinds enige tijd. Dat betekent een plekje in huis inrichten en een nieuw ritme vinden. Het is even wennen met z’n allen, maar inmiddels is digitaal vergaderen al heel gewoon. Hebben we dan nog wel werk nu het sportleven stil ligt? Jazeker, veel zelfs.

Het zo goed mogelijk blijven ondersteunen van onze verenigingen en leraren staat voorop. We beantwoorden alle vragen die er zijn over baanonderhoud, contributie, de ALV, trainingen, competities en toernooien. Bekijk ook onze FAQ. Leraren bieden we online cursussen aan om toch te blijven ontwikkelen. En natuurlijk proberen we alle betrokkenen zo goed mogelijk te informeren via onze communicatie kanalen.

Wij weten ook niet alles, maar gelukkig worden we gesteund door deskundigen. In deze crisisperiode spreken we dagelijks met een paar partijen die grotendeels het beleid voor sport in Nederland op dit moment bepalen: het RIVM, het ministerie van VWS en NOC*NSF. Daar zitten de experts waarop wij met z’n allen moeten vertrouwen.

We krijgen veel reacties en begrijpen dat er verschillende meningen zijn over het gevoerde beleid. Tennis is toch juist een sport waar mensen meer dan 20 meter uit elkaar staan en voor trainers zou het toch ook mogelijk moeten zijn om les te geven met gepaste afstand? We doen echter een beroep op jullie om het beleid in dit geval echt aan de experts over te laten en je te houden aan de gestelde maatregelen. Dat geeft duidelijkheid en rust en geeft de mogelijkheid om in deze tijd waarin we niet kunnen tennissen en padellen eens iets anders te gaan doen. Lees een boek, word vrijwilliger, ga face-timen met je opa, ga ‘droog-tennissen’ of desnoods lekker Netflixen.

Want Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. We realiseren ons dat tennis en padel geen contactsporten zijn, maar we trekken één lijn met alle sporten en volgen de maatregelen van de regering. Dus ook tennisparken en commerciële centra zijn gesloten en sportieve activiteiten mogen er niet plaatsvinden. Situaties als deze vragen om duidelijkheid. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop. Dus houd je aan de maatregelen, blijf thuis.

Afgelopen maandag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan tot 1 juni. Voor sportclubs en dus ook tennis- en padelverenigingen geldt nog steeds dat ze gesloten zijn tot en met 6 april. Wat betekent dit voor trainingen en competities na 6 april vraagt iedereen zich dan af? Dat is afwachten, ook voor ons. Want dinsdag 31 maart beslist het kabinet over de maatregelen die nu gelden tot 6 april. Wat betreft de trainingen en competities wordt uiterlijk 6 april besloten of die weer kunnen starten of dat de maatregel verlengd wordt. We houden hierover nauw contact met NOC*NSF en VWS.

Ondertussen zijn we druk met het zoeken naar oplossingen voor de competities. Voor meer dan 200.000 tennissers is de competitie hét hoogtepunt van het tennisseizoen. We proberen er dan ook alles aan te doen om de competitie op enige manier door te laten gaan. Uiteraard staat de gezondheid van onze leden hierbij voorop. We zijn opnieuw alle mogelijke scenario’s en bijbehorende consequenties op een rijtje aan het zetten.

De voorjaarscompetitie (VJC) hebben we inmiddels 1 keer verschoven, met nu 9/10 mei als startdatum. We kunnen niet veel meer doen dan afwachten nu. Volgende week dinsdag en uiterlijk 6 april weten we meer. Wel kunnen we uiteraard in de tussentijd een aantal scenario’s uitwerken. We denken dan na over vragen als ‘Hoeveel speeldagen zijn er nog tot …? Welke toernooien en evenementen zijn er? Welke capaciteit is er op clubs?’ Er zijn dan in grote lijnen 3 opties: de VJC opknippen en een deel voor de zomer en een deel na de zomer spelen, de VJC in zijn geheel na de zomer spelen in plaats van de Najaarscompetitie of de VJC helemaal niet doorlaten gaan. 
Welke keuze we ook maken, het zal ingrijpende gevolgen hebben voor verenigingen, spelers en onze organisatie. Daarom nemen we ook even de tijd om hier een beslissing over te nemen. In deze tijd moeten we geen overhaaste beslissingen nemen.

Graag zou ik tot slot een beroep willen doen op een ieders solidariteit. Ga langs bij je buurtwinkel, haal eens een keer eten bij je favoriete restaurant en betaal gewoon je contributie aan je vereniging. Als we dat namelijk en masse niet gaan doen, vallen de verenigingen om en is de continuïteit van onze sport op langere termijn in gevaar.

En och, wat mis ik het slaan tegen die bal en velen met mij als ik alle filmpjes en challenges op social media zie. Ik kan dan ook niet wachten tot we weer kunnen spelen. Intussen probeer ik me met mijn zoons in de tuin af en toe te vermaken met een racket en bal, of zonder bal kan ook zag ik! 😊

Tot die tijd, veel sterkte en pas goed op jezelf en de mensen om je heen!

Column Erik Poel

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB